Zomer 2019 is gestart

Eind juni en een aangename temperatuur met een lekker koel briesje. Het zijn heerlijke dagen hier op camping Quinta de Odelouca. Juni was was genieten voor ons met kinderen en kleinkinderen. Maar nu is de zomer aangebroken en zijn de eerste families met kinderen gearriveerd.

Agave

De agave in oktober 2008

De agave die we in het voorjaar van 2008 hebben geplant gaat na 11 jaar al bloeien! Dat is wel aan de vroege kant. De agave kan wel tot 50 jaar oud worden en bloeit maar 1x in zijn leven.

De agave eind april 2019

De stengel is sinds half april elke dag gestaag gegroeid, soms met decimeters per dag. Inmiddels heeft hij zijn volle hoogte van meer dan 6 meter wel bereikt. Pas als de stengel helemaal is uitgegroeid komen de bloemen. Zover lijkt het nog net niet te zijn, maar de onderste bloeivormen worden al wel steeds geler, de kleur die de bloemen moeten krijgen.

De agave zelf is geïmplodeerd tot een zielig hoopje bladeren. Blijkbaar heeft de stam heel veel voedsel aan de plant onttrokken. Helaas gaat hij na de bloei dood. Maar er zijn wel 100 nieuwe stekjes inmiddels.

Agave eind juni 2019

Het is nu bijna de hoogste “boom” op de camping. We zijn benieuwd hoe lang hij rechtop blijft staan en dit volhoudt. Hij staat de hele dag zachtjes in de wind te wiegen. Als we straks de bloeivorm willen fotograferen moeten we op een trap gaan staan en dan nog kunnen we de onderste bloemen alleen maar van de onderkant op de foto krijgen. Een grote ladder tegen de stengel aanzetten zal wel niet lukken denken we….. We zullen jullie op de hoogte houden!

7 gedachtes over “Zomer 2019 is gestart”

 1. Wij hebben weer genoten bij jullie ! Wij hebben hem ook flink zien groeien in mei toen we bij jullie waren, wat een megalengte zeg!
  Mooie foto Thea! Geniet van de zomer!
  Groetjes,
  Gerrit en Nel

  1. Hallo Nel & Gerrit,

   Jullie helaas precies gemist dit jaar op Odelouca. Wij hebben de agave dus net een stukje groter gezien dan jullie. Bert voorspelde voor 20 mei, toen we vanwege familieomstandigheden snel huiswaarts moesten, dat hij met een paar dagen zou gaan bloeien (bij zoiets praat je toch van een “hij” ?) maar het duurde dus toch nog wat langer.
   Ja je kunt dan al wel langer dan 10 jaar in Portugal wonen maar zo vaak maak je dit niet mee op eigen terrein om daar echt ervaring mee op te doen.

 2. Oh, wat prachtig en bijzonder!
  Wij hebben vorig jaar ook deze “bomen” zien staan tijdens onze fietstochtjes, maar niet geweten dat het de bloei van de agave was.
  Fijne en zonnige zomer gewenst voor jullie.
  Hartelijke groet:
  Evert en Gera

  1. Een mens… enfin, vul maar in. Het blijft een bijzonder gezicht. als je op de camping aan komt rijden staat hij meteen in de “picture”. Maar op het terras valt het niet zo op. Je kijkt niet de hele dag omhoog, ha, ha.

 3. Gaaf, probeer echt n mooie foto te maken. Ik heb m een keer in bloei gezien, dat was bij Dolf en Phine op de camping.
  Groetjes Rita vanuit een bloedheet Arnhem

  1. Probleem is vooral Rita: hoe kun je er “bovenstaan”. Hoogwerker inhuren is ook al zo iets. Hier is het relatief koel. Heel juni al een lekkere frisse noordenwind, met uitgesproken koele nachten. En dat zet zich nu ook nog steeds voort. Het wordt waarschijnlijk geen echt warme zomer hier dit jaar als die noordelijke stroming blijft. Prima zo! Bert & Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *