Het jaar 2020

Koninginnenpage

De rustige winterperiode is hier aangebroken, waarin de natuur zich herstelt van de warme zomermaanden. De vogels laten zich weer zien. De planten doen nog even hun best om te pronken met hun bloemen en de herfstkleuren dienen zich aan.

Ons kampeerseizoen

Zoals de meesten van jullie weten, ging de camping halverwege juni weer open voor nieuwe gasten. We hadden alles zorgvuldig voorbereid: receptie buiten, hand-gel pompjes op alle cruciale plekken, protocollen voor het sanitair-gebouw en het zwembad, mondkapjes en gezichtsmaskers en extra zitjes ver uit elkaar bij het zwembad. We waren er helemaal klaar voor!

pool by night

Het waren voornamelijk Portugese families die zochten naar de veiligheid en rust van onze kleine camping, blij om even de ruimte te hebben en van de buitenlucht te kunnen genieten. Iedereen hield zich keurig aan de protocollen, we hoefden maar weinig uit te leggen. Toch waren er maar weinig buitenlanders op reis (behalve een paar stug doorreizende Friezen, die van geen wegblijven wilden weten!). 

Omdat we voor september zo goed als geen reserveringen  hadden, hebben we besloten om maar dicht te gaan. Dus onze vrije periode was al vroeg begonnen dit jaar.

Ook wij hebben dit jaar geen vakantie gevierd. Alleen zo nu en dan een dagje op stap en wandelen in de buitenlucht. Ons eerste tripje was half oktober naar de westkust: praia do Almograve en Zambujeira do Mar. Praia do Almograve heeft een prachtige ruige kust waar je over de kliffen een korte wandeling kunt maken naar andere kleine strandjes. In Zambujeira hebben we heerlijk gegeten.

Wandelen doen we ook. De wandeling op Rocha da Pena (foto rechtsonder), iets voorbij Alte, is een aanrader! Er zit een klein klimmetje in, maar als je eenmaal op het plateau bent, zijn er overal prachtige vergezichten. Totale lengte is 6,6km.

Storm en regelmatig regen

Na de eerste vroege buitjes op 17 september (20 mm) hadden we weer prachtig zomerweer. Tot 19 oktober, want voor die dag was er storm voorspeld (Barbara). Eerst kregen we voorspellingen met windstoten tot 135km. Maar gelukkig werd dat daarna tot 110km afgezwakt. De dag ervoor hebben we alles wat los stond binnen gezet en wat niet naar binnen kon, werd verankerd. De dag zelf was een inferno van lawaai, regen (80mm) en aanzwellende windstoten. En elke keer als de klap kwam hielden we onze adem in. Gelukkig viel de schade aan het einde van de dag mee. Geen materiele schade aan de gebouwen gelukkig. De rest groeit wel weer. En de beek stroomde daardoor dit jaar al weer vroeg!

Een fiks onweer in november wat mij een nacht lang wakker hield, heeft mij geïnspireerd tot het schilderen van deze 2 schilderijen. Ze horen bij elkaar (diptiek) en zijn te koop. Het deed mij denken aan het liedje van The Doors: “Riders on the Storm” (juni 1971). Al zal Morrison er wel een meer existentiële betekenis aan hebben gegeven dan die ik er aan geef. Voor mij zijn het (Ghost) Riders in the sky (Een Noord-Amerikaanse cowboy legende, zie Wikipedia of de Noord-Europese versie: Wilde Jacht (ook wel Wilde Heir genoemd) zie deze Wikipedia-pagina. ). Ik krijg overigens sindsdien het liedje niet meer uit mijn hoofd.

https://theabooijink.com

Een beter beeld van de schilderijen krijgen jullie op mijn kunstblog https://theabooijink.com. Daar kunnen jullie ook mijn andere werken bekijken. Maar het beste is natuurlijk om ze in het echt te zien!

Werk aan de winkel

De herfst en winter werkzaamheden gaan intussen gewoon door. Bert heeft met de bosmaaier een breder pad gemaakt aan de rechterkant van de beek om naar de Ribeira de Odelouca te lopen.


We hebben weer een prachtig pad!

En Manuel komt sindsdien ook weer wat vaker met zijn schapen en geiten deze kant uit. Want als geiten eenmaal een nieuw pad hebben gevonden, willen ze daar ook naartoe!

Verder wordt er dit jaar weer heel veel geschilderd aan de gebouwen. Op dit moment zijn Bert en Ko bezig op ons terras. Daar moest de bougainville wel even voor wijken! Maar dat groeit wel weer terug.

Bruggetje

Het oude bruggetje over de beek is ook aangepakt. Na 7 jaar, net zo oud als het eerste bruggetje begon het toch een beetje krakkemikkig te worden en werd het tijd voor vernieuwing. En dat was maar goed ook. Want na alle regenval van deze herfst was het oude bruggetje zo slecht dat Bert, op het moment dat het afgebroken werd, er zo doorheen zakte!

We hebben deze keer wat rigoureuzer uitgepakt : met betonnen “viga´s, bloco´s e cimento”. Minder pittoresk misschien, maar wel veel veiliger en steviger.

Als je vroeger goed op de evenwichtsbalk was, is dit een Makkie!

Door Ko “de Balanceerder “ en Bert  “de Voorzichtige” hebben we weer een prachtig nieuw bruggetje. Professioneel gebouwd mannen! Deze gaat vast langer dan 7 jaar mee!

Er zat nog een  voordeel aan dit nieuwe bruggetje. Onze Luca, die je met geen stok (c.q. ETEN) over het houten bruggetje kreeg, durfde na 14 jaar met 3x oefenen en een paar snoepjes de oversteek te wagen. Zo zie je dat zelfs een oude hond van 14 jaar nog haar angsten kan overwinnen en iets nieuws leren.

En dat was maar goed ook! Want 5 dagen later kreeg het al zijn eerste vuurdoop. Na hevige regenval stroomde het water over de brug. Gelukkig heeft het deze test goed doorstaan. De volgende ochtend was het water alweer gezakt. Maar doordat alle oversteekplaatsen te hoog water hadden, kwam het bruggetje en het feit dat Luca er nu ook over durfde, ons goed van pas. Het was de enige mogelijkheid om aan de linkerkant van de beek te komen. Net op tijd klaar dus!

Volgend jaar 2021

Terugblikkend op 2020 kunnen we alleen maar constateren dat het een crazy jaar was. Na een enorm veelbelovende start in het voorjaar, waarin de camping een meer dan goede bezetting had, de “lock down”-periode met 9 bezette plekken en een kleine opleving in de zomer, ging het kampeerseizoen als een nachtkaars uit. Wij hebben hier wel een redelijk makkelijke tijd gehad, omdat de Algarve enigszins bespaard blijft van hoge besmettingen. Zo nu en dan kondigt de Portugese regering tijdens speciale feestdagen een tijdelijk reisverbod voor buiten de gemeente af, maar daar hebben we eigenlijk weinig last van. We kunnen hier nog steeds heerlijk wandelen en er is genoeg te doen op de camping om jezelf niet te vervelen.

Wat volgend jaar ons toeristisch gezien gaat brengen blijft voor ons koffiedik kijken. Er zijn zoveel onzekerheden (lock downs, reisbevoegdheden en vaccinatieplannen) dat we echt niet kunnen voorspellen hoeveel en wanneer mensen gaan kamperen in het zuiden van Europa. We hebben op dit moment maar 1 zekerheid: We gaan in 2021 een maand eerder open, dus op 1 januari. In eerste instantie hadden we besloten voor 6 maanden. Maar afhankelijk van hoe het voorseizoen verloopt blijft de camping in 2021 misschien toch langer open. Dus het beste advies dat we kunnen geven is om onze website in de gaten te houden. En deze blog natuurlijk. Want daar zullen we jullie op tijd over informeren.

We vinden het fijn als jullie ons ook van jullie plannen op de hoogte stellen. Samen kunnen we er dan weer een geweldig jaar van maken. We hebben er echt zin in om weer een normale camping te hebben waarin we niet meer zo voorzichtig hoeven te zijn. Rest ons nog om jullie fijne, veilige en gezonde feestdagen toe te wensen. En natuurlijk voor iedereen een uitstekend en onbezorgd  2021 waarin we elkaar weer echt kunnen ontmoeten! Waarin zorgen voor elkaar weer zonder afstand kan en waarin saamhorig aan een betere en duurzame wereld wordt gebouwd. Tot ziens in het nieuwe jaar! Bert & Thea

Je kunt je op deze blog abonneren. Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte (zie menu aan de linkerzijde).

10 gedachtes over “Het jaar 2020”

 1. Hoi Thea & Bert, we zijn zeker van plan om weer jullie kant op te komen maar weten ook dat het maken van plannen geen zin heeft. Als we dit blog lezen begint het uiteraard goed te kriebelen, dit jaar niet naar het zuiden gegaan en vorig jaar de reis vroegtijdig moeten afbreken. Gezien het vaccinatie beleid vrezen we dat we in het voorjaar nog niet jullie kant op kunnen gaan. Bovendien ben je niet alleen afhankelijk van de Nederlandse situatie maar ook van de situatie in de verschillende landen die we dan aandoen. Dit jaar wel een drietal weken in Drente gekampeerd. Ook mooi hoor, maar zolang we nog in staat zijn om jullie kant op te gaan zullen we elke mogelijkheid zeker aangrijpen.
  Een goede jaarwisseling gewenst en in 2021 een goede gezondheid. Jullie horen nog van ons.
  Hartelijke groeten, Joop & Fineke

  1. Hoi Fineke en Joop,
   De allerbeste wensen! We hopen dat het maar weer snel een normaal jaar zal worden. Want zo is er idd niks aan. Hoewel de eerste gasten alweer gearriveerd zijn op de camping. Maar die waren allemaal al in Portugal.
   We hopen / gaan er van uit dat we jullie dit jaar nog wel eens weer zullen zien.
   Houd jezelf gezond! Groetjes Bert en T
   hea

 2. Lieve Bert en Thea,
  Fijn wat van jullie te horen, en dat het goed gaat!
  Wat een vervelende tijd, maar we moeten er doorheen met allerlei aanpassingen. Mooi om jou kunstwerken weer te bewonderen, prachtige dingen weer op het doek gemaakt!
  Mooi uitstapje hadden jullie naar westkust, prachtig daar praia de Almograve wij zijn daar 2 jaar geleden geweest wat voor ons zo uniek was, er zaten oievaars te broeden op de rotsen hoog boven de soms onstuimige zee. Zoiets hadden wij nog nooit gezien.
  Wij hopen dat we in het voorjaar weer bij jullie langs kunnen komen , zodra coronaregels het toelaten willen we weer naar het zuiden vertrekken.
  Wij wensen jullie prettige Feestdagen en een mooi nieuw en gezond vakantie seizoen !
  Groetjes,
  Gerrit en Nel

  1. Hoi Nel en Gerrit,
   De allerbeste wensen van ons voor het nieuwe en hopelijk veel belovende nieuwe jaar. Dat moet fantastisch zijn geweest met die ooievaars. Vond het zo ook al imponerend.
   We hopen jullie in ieder geval dit jaar not te kunnen zien. Duimen er voor dat alles goed gaat en we weer een normaal jaar krijgen!
   Groetjes, Thea

 3. fijn weer wat van jullie te horen, Bert en Thea, en goed te weten dat jullie nog gezond zijn. Het was me het jaartje wel ja. De plannen die we vorig jaar hadden om op 27 december richting Portugal te vertrekken, hebben we begin december voor ons zelf definitief besloten om dat niet te doen. Enigszins om het reisadvies van onze regering en daarmee samenhangend de wel en niet geldende verzekeringen maar meer nog omdat het zo onzeker reizen is door Frankrijk en Spanje. We hebben het in het voorjaar meegemaakt en hoewel het met vier stellen heel plezierig en gezellig was, wil ik dat toch niet weer zo. Wij willen tweede helft januari kijken of er eind januari weer normaal gereisd kan worden en besluiten dan of we februari en maart alsnog naar Portugal gaan waarbij we zeker de langste tijd bij jullie zullen verblijven. We gaan het zien. Voor nu wens ik jullie ook fijne feestdagen en in ieder geval een gezond 2021.
  Veel groetjes van Theo en Annemiek

  1. Beste Annemieke en Theo,
   De allerbeste wensen van ons! We hebben nog mooie herinneringen aan die tijd, maar het was ook een crazy tijd. Het gebeurt vast dat normaal reizen weer mogelijk is. We hopen dat dit snel is, maar dan moet alles wel meezitten. Op dit moment zijn er nog te veel onzekere factoren. Maar we gaan er van uit dat we jullie dit jaar weer zullen zien!
   Groetjes, Bert en Thea

 4. Bedankt de leuke update, weten we weer wat er verbeterd is en hoe mooi het geworden is.
  Wij zullen waarschijnlijk op 4 januari weer verschijnen i.v.m. de restricties van verplaatsen. Onze reis is prima verlopen. Zonder strubbelingen, maar wel drukte in Frankrijk.
  Groetjes Bas en Hedwig

 5. Bedankt voor jullie blocq lieve Thea en Bert. We hopen dat het jullie goed gaat. Bij ons is alles ok naar omstandigheden. Wim kan niet zo goed meer zien en leest de krant met 1 oog. Staar operatie en injecties helpen hoegenaamd niets. Ik ben ook een beetje aan het klungelen. een slechte tumor in mijn onderlip is verwijderd en nu gaan ze een klier in mijn hals verder onderzoeken. Alhoewel de dokter denkt dat het wel meevalt, maar dat is pas 8 ja. bekend. Ik voel me goed. De caravan is naar de zoon, dus gaan we op een andere manier met vakantie. In oktober nog 3 weken in de Algarve geweest. Heerlijk! Gelukkig geen carona. Het beste met jullie en fijne feestdagen en een caronavrij 2021. Liefs Wim en Ineke

  1. Hoi Ineke en Wim, jammer dat bij jullie de leeftijd zo langzamerhand toch mee gaat spelen. Het hoort er wel bij, maar het blijft “wennen” oftewel: moeilijk te accepteren. Ikzelf zit inmiddels ook in behandeling met Efudix voor alle zonneschade in mijn gezicht. Doffe ellende, heftige reacties, hoewel het schijnt dat ik er weer een mooi huidje aan over houd. Maar daar weet jij alles van. Dat het fijn was in oktober willen we wel aannemen. Het was toen prachtig weer op een enkele storm na natuurlijk! Blijf gezond. Groetjes Bert en Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *