Het voorjaar is echt begonnen!

Coronamaatregelen

Even een update over de Corona-maatregelen. De grenzen tussen Spanje en Portugal blijven gesloten tot 1 maart hebben de regeringsleiders van beide landen in overleg besloten. Verder geen nieuws behalve dan dat het aantal besmettingen spectaculair is gedaald. Maar hoewel het aantal besmettingen drastisch terug is gelopen, is het aantal Corona-doden helaas nog steeds vrij hoog. We houden jullie op de hoogte over het vervolg.

Lente

En nu naar de leuke dingen. Terwijl in Nederland iedereen de schaatskoorts te pakken had en corona eventjes op zij duwde kregen wij ook eindelijk een weersverandering te zien. De laatste paar dagen was het fantastisch mooi weer, met vandaag een hoogtepunt van 23 graden en een strak blauwe hemel!

Dat sommigen dan ook hier de kolder in het hoofd krijgen, bewijst onderstaand plaatje: watertemperatuur 15 graden, lucht temperatuur 21 graden, 2 dagen geleden:

Nog nooit was iemand zo vroeg in het zwembad gesprongen 12-02 2021

Barragem de Odelouca

Eindelijk, na 3 jaar, kan de Odelouca zich weer een stuwmeer noemen. De regenval van het begin van de week was de druppel die de emmer deed overlopen. De rivier de Odelouca en onze beek Fonte Santa zijn buiten hun oevers getreden. In 2 dagen tijd werd een ruim deel van de vallei gevuld met water. Vandaag is de stijging nihil, dus veel meer zal het niet worden op dit moment.

Dit is aan het einde van de vallei,vlak bij de rivier de Odelouca, het water staat tot aan de voet van de berg.

De schildpadden hebben een nieuw plekje gezocht in een dode boom die normaal aan de oever staat, maar nu in het midden van het water. Als je door loopt hoor je overal “plop” “plop”. Maar sommigen blijven zitten:

Moeilijk te zien met zijn schutkleur, maar hij zit in het midden op de stronk en rechts op de drijvende stam zit er nog een.

Je verbaast je er over dat de schildpadden nog steeds bang zijn als je er aan komt, ook nu ze alleen midden in het water een plekje hebben. Behalve zo’n ouwe rot dan, die stoïcijns blijft zitten. Hij laat zich het zonnetje niet afpakken!

Verder blijft het altijd een mooi plaatje aan het einde van de dag, met de zon in het water. Dit is de plek waar de beek in de rivier uit mondt. Ik sta aan de kant van de boerderij van Manuel en kijk richting Sapeira.

Vodafone

Maandenlang hebben we lopen zeuren tegen Vodafone dat de telefoon niet goed werkte. Vorig jaar zouden ze 4G installeren en hebben ze alle apparatuur in de paal gehangen. Om een of andere duistere reden hebben ze dit blijkbaar nooit aangesloten. Dus ons gezeur was terecht. Eindelijk op 8 februari verscheen er een Vodafone auto en een hoogwerker. Ze zijn meer dan 1 dag bezig geweest om de zaak goed te installeren. Maar het werkt nu weer als een zonnetje! Toch blijven we ons verbazen: had dit nu niet 5 maanden eerder gekund?

Nu dat was het nieuws weer deze keer. Toch nog weer een uitgebreid verhaal geworden. We hopen dat jullie het fijn vinden om het reilen en zeilen op Quinta de Odelouca mee te krijgen.

Tot ziens in de Algarve! Blijf gezond, Bert en Thea

6 gedachtes over “Het voorjaar is echt begonnen!”

 1. Hallo Thea en Bert
  Heerlijk om te zien dat er zoveel water staat. Moeilijk om daar te wandelen en kun je de nieuwe brug haast niet gebruiken. Jammer dat we niet even kunnen komen kijken. Wij hebben hier net een paar dagen sneeuw en ijs achter de rug. Deze week begint hier misschien ook het voorjaar. Als er tenminste een beetje warme lucht van jullie naar boven komt. Dan kunnen wij ook weer lekker fietsen. Wim en ik hebben de eerste vaccinatie binnen, begin maart de tweede en dan zijn we behoorlijk beschermd maar blijven nog wel voorzichtig. Blijf daar ook voorzichtig en gezond houden he. Geniet van het voorjaar lieve groetjes wim en ineke

 2. Ziet er weer aantrekkelijk uit Bert & Thea.
  Lang geleden dat we zo’n hoog water bij jullie hebben gezien. Hadden het al wel verwacht omdat we regelmatig de weersomstandigheden bij jullie checken.

  Wat betreft dat koude water: Fineke zwemt hier in Gendt met een groepje vrouwen, die zijn immers wetenschappelijk bewezen beter geschikt om koude te doorstaan, een paar keer per week in buitenwater. Laatste keer was helaas , voor haar althans, zaterdag 6 februari omdat vanaf die dag de plek niet meer bereikbaar was en vervolgens dichtgevroren.
  Ze hoopt dat met het invallen van de dooi het snel weer mogelijk is. Ondertussen gebruikt ze de sneeuw in de tuin om in vorm te blijven.

  M.a.w. als we een keer erg vroeg bij jullie kunnen zijn, denk ik dat ze graag een poging wil doen het huidige record te verbreken.

 3. Wouw wat een water. Dat heb ik nog niet gezien. Wij hebben daar heerlijk gewandeld. Dat lukt nu dus niet zonder natte voeten. Volgens plan hadden we dit nu life moeten zien, maar helaas, corona. We proberen begin april nog of we dan weer vrij kunnen reizen, zo niet, dan wordt het, helaas, volgend jaar voor we weer van dit paradijsje gaan genieten.
  Groetjes van Theo en Annemiek

 4. Goeiemorgen Bert en Thea.
  Mooie plaatjes daar bij jullie, Thea. Je krijgt er spontaan vakantie-kriebels van. Na ons laatste bezoek aan jullie in 2017, wordt het de hoogste tijd om weer eens af te zakken naar de Odelouca. Eerst nog effe een paar prikjes halen en dan moet het toch weer gaan lukken.
  Hopelijk zien we jullie dan ook in goede gezondheid en kunnen we met z’n allen deze zwarte periode afsluiten.
  Groetjes uit Arnhem, Rita en Theo

 5. Heel fijn om weer wat van jullie te horen. Onvoorstelbaar de foto van het nu weer gevulde stuwmeer. Toen wij er in 2019 waren zie je wel de contouren en weet je dat het een meer is, maar nu weer vol water is het een prachtig gezicht. Dus genieten maar van al dat natuur moois. Wij hebben nog steeds heerlijke herinneringen aan ons verblijf op jullie fantastische camping en zodra er weer mogelijkheden zijn willen we graag weer een keertje terug komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *