De brand in de nacht van 6 naar 7 augustus 2018

Incêndio Monchique

7 augustus 2018

De brand aan het einde van de middag 7 augustus 2018
De brand aan het einde van de middag 7 augustus 2018

We krijgen heel veel berichtjes van mensen over hoe het ons hier vergaat met de branden in de Monchique.

We hebben door de brand regelmatig te maken gehad met stroomstoringen en het internet was 1,5 dag uitgevallen.
De stroom wordt permanent in- en weer uitgeschakeld en omgeleid via gebieden die buiten de brand liggen. Maar eindelijk lijkt het hier wat rustiger te worden en kunnen we ook vertellen hoe het hier is.

Wat vorige week vrijdag begon als een forse brand aan de noordkant van Monchique, is langzaam uitgebreid naar de meer bewoonde delen.
Eerst naar Alferce en daarna langs de N267, de weg van São Marcos naar Monchique (naar het oosten).

Gisteren wakkerde de wind aan en kwam de brand in een nieuwe fase. Gelukkig voor ons is het noordenwind, dus de brand komt niet veel dichterbij.
Al leverde het vannacht wel spectaculaire plaatjes op. Ik heb een uur buiten gestaan om te zien hoe de brand zichzelf langzaam “op at”.

De brand in de nacht van 6 naar 7 augustus 2018
De brand in de nacht van 6 naar 7 augustus 2018. linksonder zie je de lichtjes van Sapeira (1km), iedereen welbekend die ooit op onze camping heeft gekampeerd.

Vliegtuigen vlogen af en aan en eentje maakte ook nog een cirkeltje om de camping. Fijn om te merken dat zij weten dat wij hier zitten.

Vanmiddag, vroeg in de middag wakkerde de brand opnieuw aan. Ook nu weer volop zware blusvliegtuigen die overkomen, richting Stª Clara meer om water te tanken. De hele grote “canadians” halen het water ook uit de zee.

Inmiddels zitten Monchique en Caldas de Monchique in de bedreigde zone en is de brand uitgebreid richting Silves (naar het zuiden) en van  Marmelete naar Aljezur (richting westen).
Er is al zo’n 17.000ha verbrand en het is nog steeds niet onder controle, ondanks de inzet van 1200 brandweermannen, meer dan 350 stuks rijdend materieel en 27 blusvliegtuigen.

Bert heeft vandaag aan het eind van de middag inspectie gehouden en mocht verrassend ver doorrijden naar de brand. Op die manier konden we ook berekenen dat de brand toch zeker 10km van ons verwijderd is. En gelukkig voor ons zit het Odelouca stuwmeer daar tussen (zie foto).

De zij-arm van het Odelouca stuwmeer geeft een enorme weerkaatsing van het licht. Eind van de middag 7 augustus 2018.

Op de foto hierboven zie je een van de zij-armen van het Odelouca stuwmeer, die dicht bij de N267 komt. op het kaartje hieronder zie je rechts onze camping en dezelfde zij-arm helemaal links, waar de foto is genomen. Vanuit de camping kijken wij daar recht naar toe.

Andere bewoners van het gebied waren minder fortuinlijk. Zij moesten evacueren, raakten gewond of raakten hun huis kwijt. Dan mogen wij alleen maar blij zijn.

Voorlopig is het ook nog niet klaar. De weersomstandigheden zijn niet gunstig voor de komende dagen. Op regen hoef je hier natuurlijk niet te rekenen, maar een beetje minder wind zou wel helpen. Helaas zit dat er voorlopig nog niet in. Pas vrijdag en zaterdag neemt de wind wat af. Dus we moeten nog even blijven duimen dat alles goed blijft gaan.

Groetjes van Bert & Thea

13 gedachtes over “Incêndio Monchique”

 1. Hallo Thea en Bert,
  Een heftige situatie. Is er niet elk jaar weer een groot risico op bosbranden? Dan is het inderdaad fijn dat het stuwmeer zo dicht bij is.
  Sterkte in deze spannende tijden.
  Marian en Douwe Baas

 2. Fijn om te lezen dat het bij jullie “goed” gaat. Branden van deze omvang zijn zeer heftig. We volgen de berichtgeving en hopen voor iedereen dat de wind gaat liggen en de branden gestopt kunnen worden.
  Groet, Geert Jan en Anneke.

 3. Hoi Bert en Thea,

  Fijn om te horen hoe het met jullie en met ‘Quinta de Odelouca’ gaat gezien de berichten. We hopen dat de situatie elders in de Algarve ook snel onder de controle komt. Onze complimenten voor deze mooie blog verder. Wij waren precies een jaar geleden bij jullie en hebben nog steeds hele fijne herinneringen aan onze tijd daar! Groetjes uit Nederland (Sara) en Slovenie (Spela).

 4. Hoi Thea en Bert,
  Wij maakten ons inderdaad ook behoorlijk veel zorgen over jullie en de camping waar we een aantal jaren erg fijne vakanties hadden samen met onze hond Sugar!
  Fijn dat we via Google dit bericht konden lezen!!!
  Sterkte !!!!
  Lieve groet Arie en Marieke

 5. Blij met deze blog, Bert en Thea, want ook wij vroegen ons af hoe het nu bij jullie is met deze vuurzee. Gelukkig zijn we nu enigszins gerust gesteld.
  De boerenhoeve, waar wij fijn in gelogeerd hebben eind maart, zouden -óók wij- liever niet in vlammen zien opgaan. Een vervelende tijd nu voor jullie. Sterkte.
  Het is hier nu fijn afgekoeld, want 36 graden is voor Nederland wel erg warm.

  Hartelijke groet:
  Evert en Gera

 6. Fijn om te horen dat het bij jullie goed is afgelopen. En nu maar hopen dat het verder ook goed gaat. We wensen jullie aale goeds toe. Gr Jennie en Klaas.J

 7. Lieve Bert en Thea, Wat naar die grote brand, gelukkig op behoorlijke afstand, hopelijk snel onder controle! wij wensen jullie het beste en hopen op een goede afloop!Groeten ,Gerrit en Nel Floor

 8. Wat vervelend toch die enorme branden en zeker als het feitelijk zo dichtbij is.
  Triest voor al die mensen die hun huis of andere zaken verliezen. Als er zelf maar goed vaf komen.
  Jullie sterkte gewenst en we zullen duimen dat de wind gaat liggen.

 9. Dag Bert en Thea,

  fijn iets van jullie te horen. Wij volgden het al op de kaart om te zien of jullie daar ook in de knel kwamen. Maar dat is hier vandaan niet goed te volgen. We zijn heel blij te horen dat jullie daar nog zo ver van afzitten . Wij wensen jullie heel erg veel sterkte .

  Met een hartelijke groet
  Gjalt en Anke van der Wal

 10. Hoi Thea en Bert
  Wij waren ook al een paar dagen verontrust, hoe het bij jullie gaat. Gelukkig dat die afschuwelijke grote brand niet richting de quinta opschuift. Wij wensen jullie alle sterkte en hopen voor alle mensen in het gebied, dat ze de brand snel onder controle krijgen.
  Groetjes.

 11. 😘 wij duimen met jullie mee!
  Toch fijn dat het stuwmeer er is gekomen, toch? In deze “brandende” situatie een veilig-voelende buffer. 😏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *