Olijven persen


We hebben 5 volle dagen geplukt en het eindresultaat mag er zijn: 225kg in totaal. We hebben heerlijk weer gehad tijdens het plukken, dus het was geen straf.

Het sorteren van de “erwtjes” was dat daarentegen wel: wat een gepriegel! Daar kwam maar geen eind aan. Ze moeten met de hand gesorteerd worden want ze zijn te klein om over het raster te gaan. Daar vallen ze tussendoor.

De erwtjes voor de olijfmolen
We hadden aan het einde 3 volle emmers en een ton van 20kg met alleen erwtjes!

De sortering voor de inmaak was ook een monnikenwerk. We hebben er met moeite 2 emmers uit kunnen sorteren die daarvoor geschikt waren. Deze olijven zijn apart gezet en worden 10 dagen gespoeld met water en daarna ingemaakt.

Vandaag is er met het persen begonnen van de ruim 200kg. Er wordt met deze oogst 3 dagen geperst op de ouderwetse manier: een molensteen. Dit gebeurt bij Frits, onze buurman van 1,4 km verderop. Maar voor we beginnen moeten alle grote olijven nog gesorteerd worden en ontdaan van alle blaadjes en takjes.

Het raster om te sorteren
De bak waarin gemalen wordt
Het raderwerk

Na 6 uur malen wordt de prut op matten gelegd. Frits heeft al berekend dat er zo’n 17 liter olie uitkomt. Afhankelijk van de kwaliteit is de opbrengst tussen de 8% en 10% olie. Dit jaar wordt het vanwege de kwaliteit ongeveer 8%.

Portugezen werken nog met de oude maat: 1 alfaroba (deze maat is afkomstig van de Alfarobeira, de Johannesbroodboom). 1 alfaroba is 15 kg. En volgens de Portugezen kun je tussen de 1 en 1,5 liter olie halen uit 1 alfaroba.

Maar eerst moeten de matten van de vorige persing nog schoongemaakt worden.

De oude prut wordt van de matten gehaald

Als alle matten weer gevuld zijn met onze maling kan er met persen worden begonnen.

Het persen kan beginnen! Dit proces duurt 24 uur. De olie wordt over 3 compartimenten gebracht die gevuld worden met water. De rode kleur en de prut komt uiteindelijk in het water terecht en de goudgele olie drijft er bovenop. Die kan dan afgetapt worden.

En dan kan hij geproefd worden!
Natuurlijk met een lekker glaasje wijn erbij! Proost!

8 gedachtes over “Olijven persen”

 1. Mooi dat er dit jaar toch nog geoogst kon worden.
  Volgens WeerOnline valt er bij jullie de laatste tijd toch echt regelmatig regen maar blijkbaar niet in het dal bij de camping.

  Hoe lang duurt het nu na de inmaak dat e.e.a. eetbaar is?
  Als we in het voorjaar komen zijn we dan te vroeg of moeten we wat later komen?
  Omdat we dit jaar maar een paar dagen bij jullie konden zijn popelen we natuurlijk om volgend voor langere tijd op Odelouca te staan

  1. Nee, we hebben juist prachtig weer gehad. Vorige week woensdag zaten we ’s nachts om 12 uur nog buiten (zonder open haard). Van al voorspellingen kloppen er niet veel. Soms ’s nachts een klein buitje.
   Wat betreft de olijven: die zijn rondom april eetbaar. Dus waarschijnlijk genieten jullie er nog wel van mee.
   En anders stoppen we ze wel in een potje om mee te nemen!

 2. Lieve Bert en Thea,
  Wauw wat veel werk en wat een klus, supergoed in beeld gebracht nu weten we een beetje wat er allemaal gebeurd .
  Hopelijk toch noch een mooie kwaliteit ondanks de tegenvallende oogst , en was het resultaat goed ?
  Groetjes,
  Gerrit en Nel

  1. Ja het is elk jaar weer veel werk, maar ook leuk om te doen. En je kunt ze toch ook niet aan de bomen laten hangen. We krijgen ze gratis en voor niks (nou ja…), dus een beetje werk is dan niet erg.

  1. Ja, voor jullie is het zeker een vertrouwde aanblik. Kampeerders van het eerste uur (daar zijn er trouwens hier nog meer van).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *