Incêndio Monchique UPDATE 2

Vrijdag 10 augustus 2018

Vanmorgen om 8h30 heeft de National Civil Protection Authority het sein “brand meester” gegeven. De brand is gecontroleerd, maar er blijven hotspots bestaan die weer kunnen uitbarsten.

De grootste zorg zit op dit moment nog steeds in het gebied tussen SB de Messines en São Marcos da Serra. Het gebied wordt vanuit de lucht permanent in de gaten gehouden en er wordt onmiddellijk ingegrepen als een hotspot weer oplaait.

We kunnen het ons bijna niet voorstellen. We kijken uit op een volledig groene omgeving. Sinds gisterochtend hebben we geen vuur en rook meer gezien, alleen vliegtuigen. Maar die zien we vandaag (bijna) ook niet meer. We halen inmiddels opgelucht adem. Er is 27.000ha de lucht ingegaan en er zijn geen doden gevallen, er zijn zo’n 45 gewonden waarvan 22 brandweerlieden. Hulde aan iedereen die zijn leven heeft gewaagd om ons te vrijwaren.

De camping is inmiddels zo goed als leeg. Gasten mijden de Algarve, ook nu alles onder controle is. Het is geen goede reclame en doet alle promotionele activiteiten van de laatste paar jaar weer teniet.

De vraag is of al die hectares eucalyptus (totaal in Portugal 4% van het bruto nationaal product) opweegt tegen het verlies aan toerisme. De balans kon, samen met de kosten die worden gemaakt om de brand te bestrijden en het aangedane menselijk leed, wel eens negatief uitslaan voor de eucalyptus bossen.

Nu nog wachten op een stevige discussie hierover. We hopen dat er iemand over durft te beginnen.

Hieronder wat foto’s van onze vredige camping.

Uitzicht naar het zuiden op camping Quinta de Odelouca
Uitzicht naar het zuiden op camping Quinta de Odelouca
Uitzicht naar het westen op Quinta de Odelouca
Uitzicht naar het westen op Camping Quinta de Odelouca

 

5 gedachtes over “Incêndio Monchique UPDATE 2”

 1. Bert & Thea, top dat jullie ons ondanks de spannende tijd die jullie zullen doormaken zo op de hoogte houden.

  Hopelijk is het ergste nu geweest.
  Na ons vertrek van Odelouca zijn we op twee campings geweest waar vorig jaar in de omgeving brand is geweest. Zowel bij Pelinos (bij Tomar) en Cegonhas (in Melo) waren percelen tot dichtbij de camping verbrand, maar bij beide campings stonden geen eucalyptus tot vlakbij de camping grond zodat de campings gespaard zijn gebleven.
  Ook bij een wandeling in de buurt van Melo viel op dat er rond Melo overal brand was geweest in naaldbomen en eucalyptus, die soms zelfs hele verbrande corridors vormden tussen gespaard gebleven loofbomen (veelal fruitbomen).
  We konden gewoon kersen plukken uit een boom die naast verbrande eucalyptus bomen stond.

  Het lijkt me dat jullie camping dus aardig goed is ingericht om een eventuele brand in de omgeving te doorstaan.

 2. Het is altijd vervelend als een gebied on het grote geheel in een negatief daglicht wordt gebracht. Wij hebben het zelfde met Zuidelijk Afrika. Hopelijk zien de meeste gasten de betrekkelijkheid van de berichtgeving en gaan gewoon weer naar jullie toe om van een heerlijke vakantie te genieten.
  Groeten,
  Marian en Douwe Baas

  1. We vrezen dat het dit jaar niet meer gaat gebeuren Douwe. Het regent afzeggingen. en ook al vertellen we dat we een prachtige groene camping hebben waar de brand kilometers ver niet te zien is, ze doen daar niets op uit.De beslissing is genomen.

 3. Wat een opluchting dat brand meester is gegeven! Nu
  maar hopen dat de hotspots ook geen problemen meer geven en jullie weer wat bij kunnen komen van deze spannende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *