Voorjaar – Corona – VOORJAAR!

Vanmorgen deed ik de luiken open van de slaapkamer en een vrolijk zonnetje scheen mij tegemoet. “Another day in paradise”, schoot er door mij heen. Soms vergeten we door alle corona ellende dat het ook nog lente is! Alles loopt uit, de bloesem van de meidoorn is bedwelmend en de vogels zingen dat het een lieve lust is. Dit jaar is het voorjaar uitzonderlijk vroeg begonnen.

Cistus Ladanifer

De cistus bloeit volop, de harlekijn-orchidee is al weer uitgebloeid en de eerste tong-orchideeën zijn weer gesignaleerd. Het voelt dubbel: zoveel moois naast zoveel ellende.

Harlekijn orchidee
tong orchidee

Toch, om de een of andere reden valt het in Portugal nog mee. We zijn in Europa bijna als laatste begonnen met de infecties en de regering was vroeg met de maatregelen die meteen al strenger waren dan in NL. Tot nu toe zijn er in de Algarve 46 bevestigde gevallen, voornamelijk in de grotere steden aan de kust en zijn er in de Alentejo nog maar 6 (bijna allemaal in Évora). In totaal Portugal gaat het vandaag om 2363 bevestigde besmettingen voornamelijk in Lissabon en het noorden. Een toename van 15% ten opzichte van gisteren.

Maar wij hebben er hier wel volop mee te maken. De maatregelen tuimelen over elkaar heen. Restaurants en cafés zijn al lang gesloten. Ook de meeste winkels zijn gesloten. In de nieuwe Intermarché in Messines mogen niet meer dan 40 mensen tegelijk. Handhaving is hier wat gemakkelijker, want elke winkel heeft van oudsher zijn eigen beveiliger(s).

De camping neemt al bijna 2 weken geen nieuwe gasten meer aan. Dat was ook niet erg. We stonden behoorlijk vol. Inmiddels zijn er druppelsgewijs gasten terug naar huis gegaan. Vanmorgen is een laatste konvooi van 4 caravans vertrokken richting Nederland en Duitsland. Over verlaten snelwegen zo snel mogelijk door Spanje en Frankrijk. Er zijn geen campings meer open onderweg.

We hebben nu nog 9 bezette plaatsen. De gasten staan verspreid. We hebben onszelf in een zo goed mogelijk isolement geplaatst. De poort is gesloten en alleen voor een noodzakelijke boodschap gaat hij open.

En dan is het mooie voorjaar ineens dubbel belangrijk! Er valt nog veel te genieten van de kleine dingen. Er is volop zon, met een goed boek en een lekker glas wijn is dat de ultieme vakantie voor velen. Er kan uren gewandeld worden zonder iemand tegen te komen en er worden geocaches bedacht die alleen nog maar dicht bij de camping liggen. Ook op 2 meter afstand kun je hier nog prima een kletspraatje houden met elkaar. En het afgelaste jeu de boules wedstrijdje wordt in afgeslankte vorm vast nog wel gehouden. Nog even creatief zijn in het bedenken hoe dit verantwoord uitgevoerd kan worden. Dus alles bij elkaar: we kunnen het slechter treffen.

Hier waren er nog 15 plaatsen bezet. Dat is nog maar 2 dagen geleden.

We hopen dat jullie allemaal ook gevrijwaard blijven van het virus. Al lijkt dat bijna een onmogelijke zaak. Maar mocht het toch vat hebben gekregen, dan hopen we van harte dat de impact op de gezondheid klein is. Zodat we over een tijdje met een zucht van verlichting kunnen zeggen: we zijn er doorheen.

Zorg goed voor elkaar en blijf gezond! Een zonnige groet uit Quinta de Odelouca. Bert en Thea

7 gedachtes over “Voorjaar – Corona – VOORJAAR!”

 1. Beste Bert en Thea,
  Wat leuk om dit te lezen! Zulke mooie herinneringen aan de natuur op en rond jullie mooie camping. Blijf veilig en gezond! Ik ben al sinds een paar maanden in Covilha, in de Serra da Estrella, hartelijke groet uit de Beira Interior, Martha

  1. Hoi Martha, het is hier niet zo lastig om gezond te blijven, als we ons keurig aan de regels houden. Hoop dat het bij jou in het noorden ook een beetje mee valt?
   Want daar is het een stuk erger dan hier?

 2. Beste Thea & Bert,

  Bedankt voor jullie update en de mooie foto’s.
  Ja de tijd kan snel veranderen: drie weken geleden op 8 maart was ik nog een hele dag actief als startcommissaris bij een indoor atletiek wedstrijd met een 600 pupillen en meer dan 1.000 toeschouwers en een week later waren alle bijeenkomsten vanaf 100 deelnemers verboden.
  In diezelfde tijd dachten we sinds gisteren onderweg te zullen zijn naar Spanje/Portugal maar in plaats daarvan zitten we thuis en zijn tevreden, voorzover we weten, nog niet besmet te zijn.
  Soms hebben we de stille hoop dat we in het najaar toch nog op pad kunnen gaan maar verwachten het niet echt.
  We hopen dat jullie met de nog steeds aanwezige gasten er nog een relatief goede periode van kunnen maken.
  Hartelijke groeten,
  Joop & Fineke

 3. Lieve Thea en Bert
  Heerlijk te lezen dat het goed gaat bij jullie en dat jullie genieten van het voorjaar. Ja de natuur blijft gewoon doen wat ze moeten doen. Mooi dat jullie ook behoorlijk veel gasten hadden deze maand. Daar heb ik wel aan gedacht en hoe het gaat met boodschappen doen daar. Maar ook bij jullie is alles geregeld en natuurlijk kun je bij jullie heerlijk wandelen zonder mensen tegen te komen.
  Wij genieten ook elke dag van de mooie lente symptomen hier in Twente. Alle bloesems in de bomen, schitterend. Elke dag fietsen of wandelen we een uurtje en dat gaat goed. Onze vakantie in mei zal wel niet doorgaan alhoewel we er nog geen bericht van hebben, maar dat kunnen we verschuiven naar een later tijdstip dus dat komt vast goed. We komen terug naar Portugal!
  Hou het gezond, dat proberen wij ook, alhoewel het zo maar langs kan komen. In Borne valt het nog wel mee.
  Lieve groetjes van Wim en Ineke

 4. wij horen bij de vier caravans die net vertrokken zijn. Uitgezwaaid door Bert op het viaduct. We rijden nu net in Frankrijk. We hopen morgenavond thuis te Zijn. De wegen zijn rustig en aan de grenzen geen probleem. De vijf weken dat we bij jullie verbleven hebben genoten van al het moois wat je net beschreef. Dan vergeet je even alle corona-ellende. Hoewel we ons op ons gemak en veilig voelden, zorgden alle elkaar opvolgende maatregelen en alle tegenstrijdige berichten voor veel onrust. Er wacht ons thuis ook nog werk en het risico van maanden vast komen te zitten, konden we ons, helaas, niet permitteren. Dus aan de onzekere reis naar huis begonnen en kijken wat ons thuis wacht. We hopen dat de negen achtergebleven stellen nog lang en veilig bij jullie kunnen genieten. Tot volgend jaar. Theo en Annemiek

  1. Hoi Annemiek en Theo,
   fijn om te horen dat de reis zonder problemen verloopt! We hopen dat het laatste stuk net zo voorspoedig gaat. Blijf gezond en dan zien we elkaar weer terug volgend jaar. Bert en Thea

 5. Goed om bij alle ellende iets positiefs te melden. Ook in NL probeer ik te genieten van de lente door een vroege wandeling in het bos waar vooral de spechten druk zijn en ik gisteren werd getrakteerd op 2 mooie reeën. Positief blijven is het enige wat we kunnen en natuurlijk ons gezonde verstand gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *