Kerst 2022

2022 is al weer bijna voorbij. En het is snel gegaan nadat wij de laatste campinggast eind juni hadden uitgezwaaid. We hebben ervan genoten om deze zomer zonder campinggasten te zijn. Wat een rust, voor het eerst in 16 jaar waren we zomers weer alleen op ons terrein. Bert vermaakte zich best met zijn 2 H’s: Hooien en Harken. En we hebben nog nooit zoveel van het zwembad gebruik gemaakt als dit jaar.

In het najaar zijn we ook eindelijk eens in Porto geweest. Dat stond al zo lang op onze lijst. En we hadden geluk met het weer. Het bleef droog. Leuke stad om doorheen te zwerven. Ons appartement bevond zich aan de steile trappen met veel gezellige terrasjes binnen handbereik. Dus we hebben ons daar goed vermaakt.

Lekkere visjes op de trappen, dicht bij ons appartement (en ja! Bert met baard!)

Op de terugreis zijn we nog naar de “Passadiços do Paiva” geweest. De wandeling hebben we niet gemaakt, hoewel die erg mooi is, maar die paste niet in ons reisschema. Wel zijn we op de 1 na langste hangbrug (516 meter) op de wereld geweest (Arouca bridge)*. Na een korte wandeling van 15 minuten was dit leuk om een keer mee te maken hoe het voelt om te lopen op een hangbrug. Hoewel van ijzer voel je uiteindelijk wel de beweging van de brug. Het gaat daarom ook onder strikte begeleiding om, zoals in Azië een paar dagen later wereldnieuws was, ongelukken te voorkomen.

* Tickets verplicht, zie https://ponte516arouca.com/en/

* In Tsjechië is 3 maanden na de voltooiing van de Arouca brug een nog langere hangbrug geopend van 521 meter. 5 meter langer dus!

Seca

Het was ook vooral een droog jaar. Met ernstige regentekorten in de Algarve. Die tekorten waren er eigenlijk al in 2021, wat ook al een erg droog jaar was.

De normale jaarlijkse regenhoeveelheid voor de Algarve bedraagt tussen de 800 en 700 mm. Maar die hoeveelheid hebben we de laatste 4 jaar niet meer gehaald. Met het dieptepunt op vorig jaar.

Nemen we onze eigen statistieken erbij dan is er in 2021 in een heel jaar maar 493mm gevallen. Maar 2022 was nog erger. Tot september dit jaar was er maar 256mm gevallen. We waren oprecht blij dat we deze zomer dicht waren en niet die enorme hoeveelheid water hoefden te leveren aan onze camping gasten die we normaal in de zomer moeten leveren.

Chuva

Maar daar kwam vanaf september gelukkig weer schot in. Voor september hebben we ongelooflijk veel regen gehad: 94mm. Het verdween allemaal in de grond. Geen beek of rivier die er van ging stromen. Het leverde wel de mooiste najaars bloemenpracht op die we ooit hebben meegemaakt . Vooral de rozen en de bougainvillea waren uitbundig.

Najaarsbloei Bougainvillea

Oktober bracht ons 64mm en november 42 mm. Maar nog steeds geen beek of rivier die ging stromen. Alles werd door de dorstige grond opgenomen.

Het duurde tot ongeveer een week geleden dat de beek eindelijk weer water had. Want december heeft goed zijn best gedaan: tot nu toe 163mm! Het is heerlijk om het gekabbel van het water weer te horen. En te zien dat de watervoorraden in de stuwmeren eindelijk aangevuld worden. Zo heeft het Odelouca stuwmeer inmiddels weer een capaciteit van 32.56%, wat effectief betekent dat 17.34% van het volume gebruikt kan worden. Nog altijd weinig. Dat wel. De Algarve heeft nog steeds voor niet meer dan 1 jaar watervolume in de stuwmeren. Dan is het definitief op.  Er is dan ook een ontziltingsinstallatie in het oosten van de Algarve gepland. Maar of dat voldoende soelaas biedt?

Wie meer over het water in de Algarve wil lezen:

https://www.theportugalnews.com/news/2022-12-14/rain-helps-ease-algarve-water-levels/72975 en

https://www.theportugalnews.com/news/2022-11-17/algarves-dams-only-have-water-for-a-year/72144

Tot slot nog een leuke video van São Marcos da Serra, gemaakt door Predimed, Immobilário (makelaar) in São Marcos da Serra:

São Marcos da Serra in vogelvlucht

En zo is dit jaar aan ons voorbij gevlogen.

Het was  een jaar dat voor heel veel mensen heel veel impact heeft gehad. Wat we aan het begin van het jaar nog niet zouden geloven is steeds meer werkelijkheid geworden. Een langdurige oorlog in de Oekraïne, met alle verschrikkelijke gevolgen voor de bevolking. Ons hart gaat deze kerst uit naar alle mensen die de kerst moeten doorbrengen in schuilkelders, in de kou, zonder licht en warmte. Ga er maar aan staan met het luxe leventje wat wij gewend zijn, waarin alles op rolletjes loopt. Wanneer niets meer zeker is, moet je op jezelf terug vallen. En dan blijkt hoe sterk zij zijn en hoeveel vechtlust, of noem het levenslust, ze hebben. Het is knap hoe zij doorgaan en zich er niet onder laten krijgen. Hopelijk gaat 2023 een nieuwe, betere toekomst voor ze brengen.

Wij wensen jullie allemaal fijne feestdagen en tot ziens in 2023.

Bert & Thea

17 gedachtes over “Kerst 2022”

 1. hallo allemaal, leuk om weer wat van elkaar te horen. Mooi dat jullie, Thea en Bert, nu ook Portugal beter leren kennen zoals jullie gasten. Blij dat jullie toch weer uitkijken naar de opening van de camping in 2023 want wij zijn wel van plan om ook weer te komen en zien er echt naar uit!! Door de vroege hitte dit jaar zijn we eerder teruggegaan, dus we zijn van plan volgend voorjaar wat eerder te starten. We wensen iedereen mooie laatste dagen van 2022 en een gezond en actief 2023, warme wintergroeten van Joop en Fineke.

 2. Lieve Bert en Thea,
  Fijn dat het goed met jullie gaat en er lekker even tussenuit geweest zijn. Hier gaat het gelukkig ook weer goed , kregen goede berichten na een spannende tijd. wij hopen in het voorjaar weer jullie kant op te komen hebben het zo gemist de laatste jaren.
  Wij wensen jullie gezellige kerstdagen en een mooi en gezond 2023 !
  lieve groetjes, Gerrit en Nel

 3. Lieve allemaal,
  Fijn dat jullie nu Portugal ook wat beter kunnen leren kennen en er net zo van genieten als jullie gasten. Én gelukkig dat jullie ook graag weer de camping openen in 2023, wij zijn graag weer van de partij in het voorjaar.
  Maar eerst hele mooie Kerstdagen en een spetterend uiteinde, en hopelijk brengt 2023 een gezond en actief/ reislustig jaar voor ons allen.
  TOT ZIENS op Q. Odelouca

 4. Hoi Thea en Bert
  Inderdaad fijn om weer iets van jullie te horen. En moi dat het goed gaat. Wij waren ook in Porto met de bus maar we zijn niet naar die mooie brug geweest. We hebben een mooie toer gemaakt door noord Spanje en Portugal. Wel vermoeiend, maar we hebben een hoop gezien.
  Komend voorjaar gaan we als het goed gaat ook weer 3 weken naar de Algarve, bij Vasco da Gama. Dat kan nog net ook omdat Wim daar de weg een beetje kent. Maar een bezoekje aan jullie zit er vast niet in. Wij wensen jullie “Fijne Kerstdagen en een gezond 2023”!
  Lieve groetjes van Wim en Ineke

  1. Beste Ineke en Wim,
   Mooi om te hoen dat jullie nog steeds reisjes maken naar Portugal. We snappen heel goed dat jullie niet meer langs kunnen komen.
   Maar jullie blijven in onze gedachten! Fijne feestdagen en een gezond 2023.

 5. Wij wensen ieder mooie kerstdagen en een goed 2023.
  We hopen in januari weer te komen en jullie allemaal te zien.
  Groeten van Huib en Heleen

 6. Fijn om weer eens iets te horen uit Portugal. Alles goed met jullie, we wensen jullie fijne feestdagen en een gezond 2023. Misschien tot het voorjaar. Gr.

  1. Beste Klaas en Jennie,
   Laat ons raden: Jullie hebben de afgelopen week vast op de schaats gestaan? Wij hadden hier het tegenovergestelde weer. Maar met kerst wordt het hier mooi zo te zien: 20 graden en een zonnetje.
   Jullie ook fijne feestdagen en we hopen jullie dit voorjaar weer te zien. Groetjes, Bert en Thea

 7. Lieve Thea en Bert,
  Leuk jullie verslag te lezen en dat jullie hebben genoten van de tijd dat er geen campinggasten waren. Wij hopen in het voorjaar nog een keer richting Portugal te gaan en natuurlijk ook op jullie mooie stek weer aanwezig te zijn.
  Ook wij wensen jullie FIJNE KERSTDAGEN en een GEZOND EN LIEFDEVOL 2023.
  Een groet uit een koud Joure en OANT SJEN.
  Johan en Coby.

  1. Dank voor jullie wensen! Wij zijn aan de laatste 14 dagen van onze lange vakantie begonnen. Altijd weer even druk om alles weer op orde te krijgen. Maar we hebben er weer zin in om weer open te gaan.
   Voor jullei ook fijne feestdagen en een gezond 2023. Tot ziens! Groetjes Bert en Thea

 8. Leuk om weer even iets van jullie te horen en te zien!
  Hermi en ik wensen jullie een heel mooi Kerstfeest en een mooie sprong in het nog onbekende 2023.
  Blijf gezond allebeide….

  1. Beste Hermi en Henry,
   Dank voor jullie mooie wensen. Wij gaan van een rustige kerst en oud en nieuw genieten. Het wordt 20 graden en het zonnetje schijnt.
   Minder kerstsfeer dan in Borne, maar dit heeft ook wel wat. Blijf gezond! Groetjes Bert en Thea

 9. Marian en ik wensen jullie ook het allerbeste voor het nieuwe jaar. Fijn dat jullie het rustiger aan kunnen doen en daar zo van kunnen genieten.
  Hartelijke groeten,
  Marian en Douwe

  1. Beste Marian en Douwe,
   Voor jullie ook een gezond en gelukkig 2023. Wij wensen jullie fijne feestdagen! groetjes, Bert en Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *