Olijvenoogst

De laatste paar weken stonden volledig in het teken van de olijvenoogst. We hadden in de periode hier voor afgaand al gezien dat het een superoogst zou worden. En dat klopte! Nog niet eerder was er zo’n grote oogst: netto 380 kilo voor de olie! En nog eens bijna 10 kilo voor het inmaken. (sorry, niet de aan sommigen eerder gemelde 440 kilo. Kwestie van bruto en netto en nog wat correcties). En dat terwijl lang niet alle bomen olijven droegen dit jaar.

Dit jaar waren we wat vroeger met plukken. Vaak begonnen we pas in de 1e week van november. Gelukkig was de camping nog niet gesloten en hadden we daarom vele helpende handen. Zo konden we voor de regen van eind vorig week de meeste olijven al binnen halen. En dat was hard nodig want ze begonnen al te vallen.

Hieronder een foto impressie van alle helpende handen:

Er is hard gewerkt zoals jullie zien.

Vanwege de regen van vorige week hebben we alle olijven overgebracht naar de receptie, waar we nog dagenlang bezig zijn geweest om het blad van de olijven te verwijderen. Maar dat was ook wel weer gezellig! En iets anders konden we toch niet doen.

Eindelijk zijn alle olijven schoon!
En toen de regen ophield konden we weer buiten het blad van de olijven scheiden. Dit was de allerlaatste boom.
De oogst. En dit was nog lang niet alles! Elke emmer, ton of vuilnisbak die we konden vinden werd gebruikt. Ook de auto was stampvol met olijven en nog bleef er een restje achter in de receptie, dat we later hebben gebracht.

Vrijdag 5 november was een deel van de olijven geperst bij Frits, onze buurman van 1,4 km verderop en hebben we voor het eerst geproefd hoe de kwaliteit was. Stukje brood, olijfolie erop en een beetje zeezout….hmmmm!

Wanneer jullie willen zien hoe het persen gaat, dan kunnen jullie het beste kijken bij een oudere blog, waar het hele proces wordt uitgelegd:

2019: onze blog van 3 november 2019 met het volledige persproces;

2007: Onze nieuwsbrief uit 2007 nr. 3 waarin wordt uitgelegd hoe vroeger met een oude arroba maat de olie opbrengst werd berekend;

Vakantie

Na 10 maanden onafgebroken werken, zijn we toe aan vakantie! Ook al waren er in de eerste 7 maanden van het jaar bedroevend weinig gasten, er moest wel altijd iemand aanwezig zijn. De laatste 3 maanden hebben we gelukkig heel behoorlijk gedraaid. Niet zoals vroeger, maar we mogen zeker niet mopperen. Het geeft weer hoop voor het volgende jaar!

Maar goed, eerst vakantie dus. We blijven in Portugal en gaan richting midden van het land in de omgeving van Óbidos. Zoals het er nu uitziet zal het de komende tijd niet warm worden, maar wel zonnig en droog. En dat is alles wat we nodig hebben. Misschien halen we Porto dit jaar wel (in onze vakantie van 2019 regende het te hard), want we willen die stad nu ook eindelijk wel eens gaan bewonderen.

We zijn nu dus 2 maanden gesloten tot 1 januari. Op die datum zijn jullie weer van harte welkom. Zoals de meesten inmiddels wel weten, hebben we inmiddels afgezien van verkoop van de camping. We blijven liever hier wonen en willen nog steeds met veel plezier de camping voort zetten. Maar omdat onze leeftijd alsmaar verder voort schrijdt gaan we in 2022 nog maar een half jaar open. Van 1 januari tot 30 juni. Op deze manier kunnen we (hopen we) nog een aantal jaren doorgaan met de camping.

We wensen jullie allemaal een fijne en gezonde winter toe! Bert en Thea

melkweg op Quinta de Odelouca
Melkweg op Quinta de Odelouca (foto: Alette)

19 gedachtes over “Olijvenoogst”

 1. beste Bert en Thea,
  Een beetje late reactie, maar leuk om weer van jullie te horen/lezen. Druk gehad met de olijvenoogst, maar fijne bezigheid als de oogst zo goed is, leuke foto’s.
  Als corona geen spelbreker is, hopen we a.s. winter weer een rondje Spanje-Portugal te doen en jullie camping aan te doen om weer eens even bij te praten en met heldere hemel sterren of manen te kijken rond Jupiter!
  Jullie een fijne vakantie gewenst en wellicht tot gauw, groeten bram en hilda

 2. Beste Thea & Bert,
  Leuk weer zo’n nieuwsbrief en wat begint het dan weer te kriebelen.
  We waren graag dit jaar weer gekomen maar hadden het te druk om dit in het najaar te doen. We bereiden ons nu voor op een mooie tocht naar het Noorderlicht en hopen dat het weer goed te doen is om volgend jaar maanden in Zuid Europa door te brengen. We komen dan zeker weer een tijdje bij jullie staan.
  Een hele fijne vakantie, blijf gezond en hopelijk tot volgend jaar.
  Joop & Fineke

 3. Hallo Thea en Bert,
  Fijn om weer wat over jullie te lezen en vooral om te zien dat goed gaat met jullie. Fijn dat jullie besloten hebben de camping (nog) niet te verkopen, want als alles volgens plan verloopt, hopen we begin volgend jaar weer met onze Kip jullie camping op te rijden en jullie weer zien.
  Maar eerst voor jullie en hele fijne vakantie. Geniet ervan.

  Hartelijke Groeten,
  Jennie en Klaas.

 4. Lieve Thea en Bert
  Leuk om te lezen dat de olijfoogst zo groot is dit jaar. Een hoop werk maar wel een leuke aktiviteit. Jammer dat wij niet kunnen helpen. Het gaat redelijk goed met ons en we genieten nog vaak van vakantie maar dan nu op onze huidige manier. Met de bus en dan komen we niet meer bij jullie in de buurt. We hopen dat jullie een fijne vakantie hebben komende tijd. Wij gaan als alles meezit in februari 22 dagen naar Monte Gordo maar we kunnen geen auto meer huren dus gaan we met de trein langs de kust. Ik zou het leuk vinden om jullie een bezoekje te brengen maar dat zouden we dan moeten organiseren. Veel geluk en gezondheid voor jullie groetjes van Wim en Ineke uit Borne.

 5. Hallo Bert & Thea,
  Bedankt voor dit leuke verslag en nu al denken we met weemoed terug aan de leuke 2 maanden die we bij jullie mochten beleven. Het olijfplukken was een leuke ervaring, alleen jammer dat we het persproces niet meer mee konden maken. We hopen jullie in de toekomst ( ws 2023 ) weer te mogen ontmoeten. Geniet heerlijk van jullie welverdiende vakantie!!!
  Groetjes van Arnold & Betsy

 6. Lieve Bert en Thea,
  Fijn om weer wat van jullie te horen !
  Wat een super oogst van jullie prachtige olijfbomen, fijn dat het achter de rug is wat veel werk is dat zeg.
  Geniet nu maar van een mooie vakantie in eigen land!
  Wij wensen jullie een heel veel plezier en ontspanning en hopen jullie in het voorjaar weer te ontmoeten.
  Wij hebben het echt gemist, hopen dat het nu door kan gaan en we jullie weer kunnen bezoeken!
  Liefs,
  Gerrit en Nel Floor

 7. De link naar het blog van 3 november 2019 over de olijvenoogst bevatte een fout waardoor je moest inloggen. Onze excuses daarvoor. De link is hersteld. Je kunt nu zonder problemen naar het desbetreffende artikel. Bert en Thea

 8. Hallo Thea en Bert,
  Fijn dat het goed gaat met jullie.
  We hopen volgend jaar weer van de partij te zijn.
  Een fijne vakantie en hartelijke groeten van
  Gerard en Christien Naus.

  1. Beste Christien en Gerard,
   Het zou mooi zijn hé. Om weer ouderwets camping te draaien met alle bekende gasten.
   We vinden het leuk om te horen dat jullie volgend jaar weer van de partij zullen zijn.
   Blijf gezond en tot ziens! Bert en Thea

 9. Hallo Thea en Bert,

  Altijd leuk om weer een nieuwsbrief te ontvangen en te lezen.
  Wat een superoogst hadden jullie dit jaar. Wij kunnen het ons goed herinneren dat de boompjes werden gepoot. Een heerlijke tijd toen bij jullie gehad.
  En nu zelf gaan genieten van een welverdiende vakantie.

  Groet’n oet Tukkerlaand,
  Henk en Elly.

 10. Hallo Thea en Bert, We kunnen ins voorstellen dat jullie daar willen blijven wonen, zo’n mooie plek en als dat kan met een half jaar geopende camping is dat toch heerlijk. Wij hadden Suid Afrika Reise al vorig jaar aan onze kinderen over willen doen maar door Corona hebben wij besloten de Corona ellende zelf af te handelen. De kinderen hadden net in 2019 het bedrijf Norge Reiser van mijn zus over genomen en hadden de handen wel vol met werkzaaamheden en kosten door de annuleringen en omboekingen van Norge Reiser. Omdat wij nu alle Corona ellende van Suid Afrika Reise hebben verwerkt gaan de kinderen vanaf 1 januari door met Suid Afrika Reise. Ze hebben daarvoor Norge Reiser en Suid Afrika Reise samengevoegd tot een nieuw bedrijf: Cape Tracks. Vanaf 1 januari zijn wij dus nu echte pensionado’s en hopen dan weer wat meer te kunnen reizen in de vorm van vakantie in plaats van voor het werk. Wij wensen jullie een hele fijne valkantie. Groeten van Marian en Douwe Baas

  1. Ja, coronatijd is een slechte tijd om een bedrijf over te dragen. vooral als er voor geïnvesteerd moet worden. Als je dan tegelijkertijd zoveel annuleringen moet verwerken, dan kan dat heel verkeerd uitpakken.
   We hopen dat jullie januari a.s. kunnen genieten van jullie vrije tijd. We wensen jullie kinderen heel veel succes met het nieuwe bedrijf. Groeten van Bert en Thea

 11. Hallo Thea en Bert. Fijn weer wat van jullie te horen. Ook goed te horen dat jullie nog doorgaan met de camping. We hopen snel weer van jullie mooie plek te genieten. Het plan is wel deze winter weer te komen. Theo wacht op een oproep voor een hartoperatie. Dit zou november, december worden maar loopt nu toch uit door corona. Dus de vraag is wanneer. Maar we hebben tot juni de tijd. Een fijne vakantie en tot ziens
  Theo en Annemiek

  1. Hoi Annemiek en Theo, we hopen dat de operatie snel komt en goed verloopt. Dan zien we elkaar weer volgend jaar! Veel sterkte en succes met het herstel daarna. Hartelijke groet, Bert en Thea

 12. Goedemorgen Thea en Bert, wijs besluit! Hoop dat jullie fijn uit kunnen rusten in de komende periode.
  Veel plezier en…..blijf gezond.
  Leeftijd is overigens maar een getal moet je weten!

  1. Dat leeftijd maar een getal is, is een feit. Alleen dat lijf wil zich niet altijd laten overtuigen dat we nog jong van geest zijn. Maar we gaan even helemaal lekker genieten van onze vrije tijd.
   We wensen jullie ook alle gezondheid toe! Bert en Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *