gesloten poort van Quinta de Odelouca

Ons antwoord op Corona

Het borrelt al een tijdje onder de gasten. Het niet uit eten kunnen gaan is toch wel een groot gemis. Vinden wij zelf ook overigens. En de medewerking kwam als vanzelf uit de lucht vallen: O Cruzamento heeft een “take-away” geopend!

Het zijn standaard menu’s voor de hele week. Gisteren waren het varkenswangetjes. Na een rondje over de camping (op afstand betekent hier: via Whatsapp) de behoefte gepeild en binnen de kortste keren hadden we 13 deelnemers.

Nu schrokken ze bij Cruzamento een beetje van het grote aantal. Dus de “talho” moest gebeld worden (slager). Helaas kon die niet leveren, dus werd het “frango assado”. Maar ook dat menu werd met grote vreugde ontvangen.

Ons buitenrestaurant

Op keurige 2 meter afstand hadden we met elkaar toch nog een hoop plezier. Zwoel muziekje erbij en het was “net echt”. Voor herhaling vatbaar, dat is zeker!

Ondertussen schrijdt de lente voort. Door de regelmatige regen, gelukkig vooral ’s nachts, staat alles nog steeds prachtig in bloei.

We hebben zelfs op nog geen 1 meter van ons huis de weinig voorkomende brede tongorchis gevonden:

Dit jaar zijn er heel veel tong-orchideeën. Ze staan in grote groepen bij elkaar. Dat de oorzaak dit jaar een vochtig voorjaar is, konden we al snel concluderen. Maar het wekte onze nieuwsgierigheid hoe orchideeën zich eigenlijk verspreiden?

Wikipedia gaf uitsluitsel. Even een stukje daaruit:

Orchideeën hebben doorgaans stoffijn zaad. Deze heel kleine zaden kunnen gemakkelijk door de wind over grote afstanden worden vervoerd. En zo kunnen ze relatief gemakkelijk nieuwe geschikte groeiplaatsen koloniseren. Op die plaats moet dan wel de voor de kieming noodzakelijke schimmel aanwezig zijn, omdat het zaad zonder de schimmel niet kan uitgroeien. Voorts kost het vaak vele jaren om tot een volwassen vruchtdragend exemplaar uit te groeien.

Zo, dat weten we dan ook weer.

Verder kabbelt het leven hier voort. We zijn nog steeds met dezelfde 9 bezette plaatsen (15 personen) en de poort is nog steeds op slot.

Het laat zich aanzien dat dit nog wel eventjes duurt. De maatregelen duren in ieder geval tot 3 mei en waarschijnlijk tot 17 mei. Het aantal gevallen in de Algarve valt mee, er zijn tot vandaag 310 besmette personen en 10 overledenen, voornamelijk in de grotere steden. In de Alentejo is het nog minder: 158 besmettingen en 0 overledenen.

Maurice de Hond heeft een aantal onderzoeken onder de loep genomen en trekt daar een voorlopige conclusie uit (zie: https://www.maurice.nl/2020/04/18/er-is-causaal-verband/ ). Het blijkt dat in een wereldzone met temperaturen tussen de 4 en 15 graden en met een lage relatieve luchtvochtigheid de verspreiding van Covid-19 op veel grotere schaal plaats vindt dan in de andere zones (warmer of kouder en met relatieve hoge luchtvochtigheid).

De conclusie kan dus alleen maar zijn dat de lage besmettingsgraad in het zuiden van Portugal komt door de relatief lage bevolkingsdichtheid per km2 en misschien ook de hogere voorjaarstemperaturen. Hier zal vast nog wel meer onderzoek op volgen.

Dus we blijven in onze lock down en wachten alles rustig af. Het wachten zal zijn op een afname van het aantal besmettingen. En daar zitten we dicht bij. De toename van het aantal besmettingen in de laatste 4 dagen (16 t/m vandaag 19 april) in heel Portugal was resp.

4%1%3%3%
Toename per dag heel Portugal (16 – 19 april)

In de Alentejo:

1%1%0%0%
Toename per dag Alentejo (16 – 19 april)

En in de Algarve:

2%2%0%1%
Toename per dag Algarve (16 – 19 april)

Waarschijnlijk zal de versoepeling van de lock down wel beginnen in het zuiden van Portugal. Maar de toeristen industrie zal daar voorlopig nog niet aan meedoen vrezen we. Het reizen tussen de regio’s en landen zal nog lang beperkt zijn.

Nou, dat was deze keer een heel verhaal! Blijf gezond! Groetjes uit de Algarve, Bert & Thea

15 gedachtes over “Ons antwoord op Corona”

 1. Hallo Thea en Bert en de volhouders,
  Ondanks de afstand ziet het er heel heel gezellig uit om zo samen te eten. Het virus maakt ons vindingrijk, al is dit wel één van de weinig positieve dingen die het met zich meebrengt. Als de zaken gegaan waren zoals we gepland hadden waren we nu ook bij jullie geweest, maar in plaats daarvan zwerven we nu rond op de fiets en te voet door de Maasduinen en de Peel. Alhoewel in de Peel kunnen we sinds dinsdag niet meer terecht i.v.m een grote natuurbrand. 800 ha is al in vlammen opgegaan en de veenbrand gaat ondergronds door.
  We hopen, als het virus onder controle is en de beperkende maatregelen opgeheven zijn, volgend jaar jullie weer te ontmoeten. We zien er naar uit
  Voor iedereen, probeer te genieten en blijf gezond.

  Jennie en Klaas

 2. Hoe prachtig het nu is bij jullie kan ik me zomaar voorstellen, de nachtegalen al aan het zingen en de bijeneters ?
  Is er al weer een ‘beestje’ op een Agave gespiest ?
  Fantastische herinneringen en het mooie weer hier met elke dag een fietstochtje is ook goed te doen.
  Speciale groet voor jullie Thea en Bert, houdt de moed erin en Hedwig, Bas, Peter en Marjo, wie weet tot ziens !
  Liefs, Lide met hartelijke groet ook van Theo

 3. O wat fijn dit te zien en te lezen. En wat fijn dat het met iedereen nog goed gaat. Ik hoop dat jullie nog veel van die etentjes hebben. Ik krijg nu alweer heimwee. Groetjes aan iedereen daar.

 4. Hallo Allemaal,
  Goed idee om zo gezamenlijk te eten! Ziet er gezellig uit in ieder geval.
  Peter en ik zijn toch wel erg blij dat we begin februari nog bij jullie geweest zijn, en de meeste gasten van de foto nog gezien hebben.
  Deze intelligente lockdown is hier goed uit te houden met mooi weer. Af en toe een wandeling of fietstochtje maken.
  Mooie bloeiende bollenvelden, een lust voor het oog en het ruikt erg lekker.

  Groeten van ons

  1. Fijn dat alles goed gaat bij jullie. We hebben ook genoten van jullie aanwezigheid en je 3-d print houdertje wordt dagelijks gebruikt Peter! De natuur hier is eveneens een snoepje, maar dat weten jullie natuurlijk wel.
   Hou je haaks, dan komt het volgend jaar allemaal weer in het gareel.

 5. Hoi Thea en Bert
  Ja leuk om te lezen! Zo wie zo al om te weten dat het jullie goed gaat. Met ons gaat t ook prima. Wel een beetje saai zo, geen plannen maken alleen elke dag een stukje fietsen, dat gaat nou eenmaal makkelijker dan wandelen. En gelukkig is het weer ook hier goed. Volhouden daar he en geniet van de mooie natuur. Knuffel Wim en Ineke Borne

  1. Wij houden het hier wel vol Ineke en Wim! Dat is geen moeite. De natuur is op zijn mooist nu. Net nog even na een regenbui even het veld ingelopen. Getrakteerd op een volledige regenboog en een concert van 3 nachtegalen die dicht bij elkaar zitten. Genieten!

 6. Lieve Bert en Thea
  Wij vinden het zo jammer dat we niet kunnen komen maar helaas het is niet anders.
  Wat een goede oplossing toch gezelligheid en eten met elkaar!
  Heel veel sterkte en hopen dat het nog een goed seizoen word.
  Lieve groetjes,
  Gerrit en Nel

  1. Dank je! We denken echter dat het seizoen niet meer komt. Vandaag stond in de krant dat de Algarve niet moet rekenen op een normaal toeristen zolang er nog geen vaccin is.
   Het duurt natuurlijk nog een dikke 2 maanden, maar wij denken niet dat reizen er voorlopig in zit.

 7. Wat een leuk bericht. Zo zie je dat je met wat creativiteit samen nog goed kan genieten van het campingleven.

 8. Blijf gezond allemaal. Mooi bericht, leuk om te lezen. Gedachten dwalen toch wel af als je dit zo ziet.
  Groet uit Borne

  1. Wat in het vat zit…. Maar je mist dit jaar idd een van de mooiste voorjaren van de laatste jaren. Zet ons maar gewoon weer in de planning voor volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *